Barmhartigheid

Een sporthal in Rijssen wordt beschikbaar gesteld voor noodopvang van vluchtelingen.

Dat maakte de gemeente eerder deze week bekend. Burgemeester Arco Hofland moest zijn edelmoedige geste met een doodsbedreiging bekopen; zowel het stadhuis als zijn gezin zal doelwit van een aanslag worden, bezweert een anonieme briefschrijver.

Ik heb een geschiedenis in het gereformeerde Rijssen, waar ik een paar jaar geleden verkering met een roomblank meisje kreeg, een nimf met een christelijke achtergrond, van wie de ouders pertinent tegen onze verhouding waren, op basis van culturele verschillen.

Het waren mensen van de kerk, die naastenliefde hoog in het vaandel hadden staan, totdat een vreemdeling uit Deventer verkering met hun dochter kreeg, toen bedachten ze plotseling dat iemand die zij niet begrepen al het kwaad van de wereld symboliseerde.

We werden eindeloos tegengewerkt, mijn vriendin en ik, net zo lang tot de relatie niet meer leuk was.

Deze geschiedenis toonde mij dat in de leer van de kerk selectief wordt geshopt. Ik begreep dat ik voor hen een onalledaagse verschijning was, maar hun conservatisme vond ik eng, temeer omdat ik nooit een geloof aanhing en hun dochter op geen enkele wijze wilde veranderen.

Nu burgemeester Arco Hofland maximaal vijf dagen huisvesting gaat bieden aan slachtoffers van een oorlog én het volk in verzet komt, aangemoedigd door politieke helden in Den Haag, moet ik weer aan dat paradoxale gedrag denken.

Voor veel bewoners van Rijssen is ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ een belangrijke slogan, maar als er mensen in nood opduiken, schuiven ze al hun religieuze principes opzij.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de doodsbedreiger nooit een kerk van binnen heeft gezien.

In dat geval moeten we maar hopen dat andere Rijssenaren onderwijs bieden in een van de belangrijkste deugden van het christendom: barmhartigheid.

Alle zorgen over de toestroom van vluchtelingen zijn terecht, maar de beschaving is zoek als we ons ongenoegen alleen nog maar in scheldpartijen en doodsbedreigingen kunnen verpakken.

 

(Deze column verscheen 17 oktober in Dagblad de Stentor. Op 20 oktober berichtte Tubantia over een tegengeluid in Rijssen.)