Hup Kowet, en fuck jullie

De afgelopen dagen bereiken mij berichten van voetbalsupporters die zich zorgen maken over het aanzien van ons land in de wereld. Ze willen allemaal weten of Go Ahead Eagles, mijn club uit Deventer, iets in de Europa League heeft te zoeken, en of het misschien niet beter is om het ticket dat wij via het fairplayklassement kregen alsnog in te leveren. Ik heb tegen nagenoeg iedereen gezegd: rot alsjeblieft gauw een end op en houd je gore bek.

Luister, de UEFA heeft in samenspraak met alle nationale voetbalbonden een aantal afspraken gemaakt. Een daarvan was het bevorderden én belonen van sportief gedrag, namelijk in de vorm van toelating tot de voorrondes van de Europa League. Go Ahead Eagles heeft zich op verschillende manieren als een keurige club geprofileerd en mag daarom vanwege het afhaken van FC Twente ons land in Europa vertegenwoordigen. Vooraf wist iedereen die zich er een beetje in had verdiept dat zulks kon gebeuren. Waarom loopt diezelfde meute dan nu te jammeren? Als je zoveel moeite met dit systeem hebt, moest je het eerder bekritiseren, niet als het pleit eenmaal is beslecht. Dat is dom en opportunistisch.

‘Maar vind jij dan wel dat Go Ahead Eagles iets in Europa heeft te zoeken?’ hoor ik de voorspelbare leeghoofden al zeiken. Als mensen daarmee bedoelen dat we niet het toernooi gaan winnen, dan kan ik dat vermoeden volledig onderschrijven; waarschijnlijk verliezen we in de eerste ronde met dikke cijfers van een ploeg uit Malta. Dat laat onverlet dat we wél degelijk aan het grote spektakel mogen meedoen, omdat we nu eenmaal – zoals hierboven uiteengezet – na de ploeg uit Enschede het beste braafste jongetje uit de klas waren.

De UEFA heeft ons een licentie voor Europees voetbal gegeven, ook al komen we straks in Jupiler League uit, dus we zullen fier onze tegenstanders bestrijden. Iedereen zal kennismaken met Deventer, de mooiste stad van de wereld.

Goed, het is wel jammer dat de Adelaarshorst op dat moment wordt verbouwd en dat we daardoor naar Emmen moeten uitwijken, maar dat mag de pret niet drukken.

Het is zoals het is.

Ik vraag me af of alle azijnpissers de afgelopen jaren het vaderlandse voetbal in de gaten hebben gehouden. Alsof het sturen van een club met een moderner stadion en een grotere begroting een garantie voor succes is. Vitesse liet zich uitschakelen door een caféelftal uit Roemenië, dat naar de illustere naam Petrolul luistert. En wat te denken van FC Utrecht, dat verloor twee jaar geleden tamelijk kansloos van Differdange, een ploeg uit Luxemburg waarvan de spelers hun eigen tenues moeten betalen. FC Groningen werd eveneens na één ronde met speels gemak naar huis gespeeld door Aberdeen uit Schotland. Dus kom nou niet mekkeren over het feit dat wij niets in Europa hebben te zoeken. Wij hebben evengoed het recht om kansloos te verliezen van ploegen waarvan niemand ooit eerder had gehoord.

Nee, misschien moeten we inderdaad lekker Feyenoord sturen, die club laat zich niet alleen door middelmatige clubs uitschakelen, maar heeft ook supporters die de klassieke architectuur en historische monumenten van een stad verbouwen. Of anders geven we Ajax op voorhand een ticket voor alle Europese toernooien; zij hebben met de nederlaag tegen Dordrecht wel bewezen dat ze hoge ogen tegen Real Madrid, Bayern München en Juventus kunnen gooien. Laat me toch niet lachen, man.

Go Ahead Eagles is ten minste nog een echte club die niet aan modern football ten prooi is gevallen, waar je gewoon een vieze hamburger uit een smerige kraam kan eten en die als een van de weinige voetbalverenigingen in Nederland de sfeer van het volk uitademt, met dat kleine stadion in een volkswijk dat onderhand een openluchtmuseum is geworden.

Wij gaan met opgeheven hoofd Europa in, of het de goegemeente nu bevalt of niet.

En als we meteen in de eerste ronde worden uitgeschakeld, mogen die andere clubs nadenken over hoe zij het allemaal beter kunnen doen. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Hup Kowet, en fuck jullie.

(Deze column verscheen eerder in Nieuwe Revu)