Laster

Dat niet iedereen even goed met Twitter en Facebook kan omgaan, werd de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk op mijn eigen social mediakanalen.

Er dook steeds weer een foto op van twee mannen die betrokken zouden zijn bij de verdwijning van Savannah Dekker uit Bunschoten. De zelfverklaarde scherprechters fantaseerden al over ‘chemisch castreren’ van de vermeende verdachten, alsook ‘verplichte penetratie met een stok, net zolang tot ze doodbloeden.’ En zo ging het verder.

Er was alleen een probleem: de mannen op het plaatje hebben niets met de zaak te maken.

Iemand schoot een foto van hen terwijl ze in de rij stonden voor de vrijwillige zoekactie naar de tiener. Later werd deze afbeelding verspreid, onder begeleiding van een hetzerige tekst.

Wat rest is de vraag waarom hordes mensen twee onschuldige mannen digitaal schandpalen, in de wetenschap dat het duo hier maandenlang last van gaat krijgen.

Een van hen plaatste gisteren een noodkreet op internet, het was een dringend verzoek hem niet langer in verband te brengen met de dood van Dekker. ‘Nu worden wij onterecht door een misselijkmakende actie van een hersenloos figuur (…) veroordeeld tot mogelijke daders.’

Dat iemand thuis op zijn computer dit fakebericht de wereld in stuurt, is inderdaad een trieste onderneming, die alleen uit het hoofd kan komen van een sensatiebeluste nihilist. Het is bovendien een vorm van laster.

De politie zou paal en perk moeten stellen aan dit soort excessen, het lijkt me een goed idee om de persoon te vervolgen die de twee onschuldige mannen koppelde aan de vermissing van Savannah Dekker.

Daarnaast is het fascinerend dat zoveel mensen de foto van de mannen klakkeloos met hun vrienden deelden, zonder de ernstige verdachtmaking serieus te toetsen op betrouwbaarheid. Een heel volksgericht werd eenvoudig op poten gezet, dankzij de relzucht en ontembare vergeldingsdrang van een paar volgzame types.

Ook dit lijkt me een interessante kwestie voor het Openbaar Ministerie: zijn deze mensen niet handlangers van de persoon die een hele natie moedwillig wilde ophitsen tegen twee onschuldige mannen?

Als niet iedereen even goed zijn verantwoordelijkheid op internet kan inschatten, moet de rechterlijke macht misschien een handje helpen.

(deze column verscheen eerder in Tubantia)