Onderontwikkeld en smakeloos volkje

We zijn tegenwoordig heel erg van het benoemen. En dat is goed, want jarenlang wilden we solidair en tolerant zijn, daarom lieten we bijvoorbeeld etnische minderheden rustig hun gang gaan, terwijl ze vanuit een isolement hun eigen maatschappij vormden en onaangepast volgens hun zelf geïmporteerde maatstaven leefden, met lak aan onze cultuur, omgangsvormen, normen en vooral waarden.

Dus als uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zeventig procent van de Somaliërs in ons land van een bijstandsuitkering leeft, is het goed dat alle media daar uitvoerig over berichten, zonder rekening te houden met stigmatisering, nuances en andere crap waarmee dergelijke feiten vroeger werden bedekt.

Het is prima als onze journalisten schrijven over radicaliserende moslimjongeren die zich meer verbonden voelen met achterlijke predikers, die een kwaadaardig en haatzaaiend evangelie verkondigen, dan de superieure westerse beschaving – een baken van vrijheid en veiligheid. Vooral blijven benoemen, want er zijn enorme misstanden in dit prachtige land.

Neem bijvoorbeeld de dronken debielen die tijdens de Tour de France bier naar renners gooiden, op ramen van ploegwagens sloegen en allerlei obscene taal naar topsporters schreeuwden omdat ze gewoon een beetje wilden keten. Dát is ook Nederland.

Of wat te denken van duizenden Facebookers die Nick & Simon, twee rasechte artiesten met diepzinnige teksten, grenzend aan poëzie, overladen met een shitload aan digitale diarree, omdat het tweetal zo brutaal was een oproep te plaatsen voor een liefdadigheidsinstelling.

Wat denkt dat duo wel niet? Wij hebben hier ook problemen. Nederland gaat bijvoorbeeld gebukt onder anderhalf miljoen mensen die op een rechts-extremistische gek stemmen, een man die het liefst alle mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond zou willen deporteren. Minder, jongens. Veel minder van die waanzin, alstublieft.

Ik schaam me als Nederlander voor al mijn landgenoten die zich in het buitenland tijdens hun all-in vakantie als totale malloten gedragen, een beetje hijgerig om zeven uur in de ochtend met elkaar om een strandstoel vechten – mag het misschien een onsje minder?

Het lijkt wel of we een onderontwikkeld en smakeloos volkje zijn. Ik bedoel, een doorgesnoven en over het paard getild soapie die door de best bekeken serie van Nederland wordt ontslagen, zal toch zeker niet de headlines van NOS Teletekst halen?

Nee, aan ons kleeft suprematie. Wij zijn nuchtere en wijze mensen die zich niet door radicale nationalisten en fundamentalistische narcisten in een oorlog om Sinterklaas laten slepen.

Tjonge, ik leef in een land waarvan de burgers een monarchie subsidiëren, wat in de praktijk inhoudt dat we elk jaar belasting betalen aan mensen die allerlei privileges genieten omdat ze toevallig uit de bingo-vagina zijn gekropen. En dan maar roepen dat wij Hollanders altijd een daadkrachtig en efficiënt volkje zijn geweest. Wij gaan toch zeker niet een half miljoen euro spenderen aan de productie van een afgrijselijk Koningslied?

Jawel, want wij houden van Oranje, om zijn daden en zijn doen.

Daarom zijn we ook zo goed in het benoemen van andermans tekortkomingen, maar zullen we nooit eens kijken naar wat er bij ons allemaal misgaat.

Hullie zijn achterlijk. Wij hebben het uitgevonden.

 

(Deze column verscheen eerder in Nieuwe Revu)