Phillip Cocu

… sprak Phillip Cocu over de vormcrisis van PSV. ‘We moeten het elftal vertrouwen geven. We konden het verschil niet maken. Als het voetballend niet gaat, moeten we er alles aan doen om tot een goede prestatie te komen. We vinden minder vaak de vrije ruimtes. We zijn bezig om het tij te keren. Je moet natuurlijk ook naar jezelf kijken.

Het belangrijkste is nu: hoe kom je hieruit? Basisprincipes moeten goed zijn. Kritiek is logisch. Daar lopen we niet voor weg. Ik kan ook zeker in de spiegel kijken naar mezelf. Dan moet je nog een stapje extra doen. Schouders eronder. De rug rechten. En nog meer doen dan voorheen om het tij te keren.

Niet met de pakken neer gaan zitten. Dan kom je zeker niet tot omkeren. Hier moeten we het mee doen. Alles heeft invloed op de gang van zaken. We hebben een bepaalde speelstijl gekozen. Incidenteel kunnen we wat anders doen, maar dat zal niet structureel zijn. Aan iets waaraan je begint, moet je je vasthouden. We kunnen accenten verleggen. Dat kan wel.

Ik zie de volgende wedstrijd als een kans. Een goed resultaat is een goede stap naar een keerpunt. We hebben geen fluwelen handschoentjes aan als technische staf. Fouten maakt iedereen. Het is belangrijk dat je van je fouten leert. Dat zijn de belangrijkste leermomenten. Een winnaarsmentaliteit – een heel mooi woord, die kan je alleen op het veld laten zien.

De vorm van een speler zal golfbewegingen kennen. Niemand speelt het hele seizoen negens. Het moet in je zitten. Je moet leren om die scherpte in je op te wekken. Een aantal dingen zouden kunnen gaan veranderen. Beleving en agressie zijn belangrijk. Soms gaat er een heleboel dingen fout. Wij moeten zorgen dat er meer dingen goed gaan dan fout.

Soms kunnen andere spelers daarin een rol betekenen. Ik heb als spelers wel eens iemand bewust kwaad gemaakt om hem te prikkelen. Dan was hij even boos op mij… Ja, zo was ik.

Als je langer speelt, heb je meer ervaring. Hoe jonger je bent, hoe moeizamer dat is. Het moet een belangrijke basis zijn. We moeten er alles aandoen. Iedereen speelt wel ’ns een mindere wedstrijd. We moeten goed naar de samenstelling van het hele team kijken. Er waren kleine klachtjes her en der. Sommige spelers staan er gewoon.

Niet iedereen weet alle ins en outs. Dat lijkt me de logische gang van zaken. We lopen er nu al een tijdje tegenaan. We hebben niet de beste wedstrijd gespeeld. Maar soms gaat hij er gewoon nét niet in. We misten de final touch om tussen te palen te schieten. Dat waren goede mogelijkheden. Je maakt het jezelf dan makkelijk. Dat laten we toch na. We hebben niet de ervaring om het op het juiste moment af te ronden.

Het lukte allemaal niet. Maar het tij kan in twee weken keren. Je kan altijd van anderen leren. Ik heb de wijsheid ook niet alleen in pacht hier. Je hebt een visie. Daar hangen consequenties aan. Die moeten we dragen. Je moet een kerel zijn. Wij zijn een nieuwe weg ingeslagen. Iedereen heeft het beste voor. We doen er alles aan. We moeten onze ogen ook niet sluiten. Het is presteren wat de leidraad moet zijn.

Ik had niet de illusie dat ik vol de wind in rug zou krijgen. Maar ik vind het niet erg als het tij gaat keren. De lat moet hoger. De golfbewegingen moeten kleiner. Het kan beter. Er kan van alles. Het verhaal is nog niet klaar, daar ben ik mij bewust van. Aan het eind van de rit gaan we het zien. Dank u wel.’

U denkt: Eus heeft dit allemaal verzonnen. Nee, hoor. Het is een bloemlezing van deze persconferentie.