Publieke omroep en De Toppers

Gisteravond was er op primetime ontzettend veel verheffende televisie – met name bij de publieke omroep. De succesvolle programma’s blikten terug op belangrijke gebeurtenissen. Vaak in het gezelschap van de hoofdrolspelers of een aantal prominenten. Maar NPO3, de zender die een beetje kwakkelt, had iets heel anders voor de kijker bedacht. Namelijk dit:

‘Maak me gek, maak me dol.’ (zie film onder deze tekst)

Ja, ja, op oudejaarsavond kregen we een concert van De Toppers voorgeschoteld.

Voor wie het niet weet: dit gezelschap bestaat uit Gerard Joling, Jeroen van der Boom en René Froger. Ze hebben een beproefd recept ontwikkeld: met elkaar verkrachten ze nationale en internationale nummers van andere muzikanten, terwijl ze worden aangemoedigd door zestigduizend uitzinnige fans, die zich allemaal uitdossen in zeemanskleding, bloemenpakken of Hawaï-overhemden.

Ik ga niet de zure snob uithangen die deze vorm van volksvermaak afkeurt. Als er zoveel mensen zijn die strontlazarus in een voetbalstadion de polonaise willen lopen, begeleid door de valse klanken uit de kelen van dit illustere trio, dan moeten zij dat vooral doen – vrijheid blijheid en zo.

Maar wat ik niet snap is dat de Nederlandse Publieke Omroep een concert aankoopt dat veel beter bij een commerciële zender als RTL 4 of SBS 6 past. De hoofdrolspelers zijn immers RTL-coryfeeën en hebben jarenlang via die kanalen hun publiek opgebouwd.

Wat mij betreft toont NPO3 hiermee aan hoe overbodig de zender inmiddels is geworden. Wat is het nog verschil met RTL als je soortgelijke programma’s gaat uitzenden?

Er was in 2015 veel kritiek op staatssecretaris Sander Dekker die in een uitzending van De Wereld Draait Door liet blijken dat hij weinig televisie kijkt en daarnaast van amusement af wilt. Hij bemoeide zich openlijk met de koers van de zenders, de inhoud van veel programma’s deugde volgens hem niet. Hij onderbouwde die stelling met een hoop lachwekkende uitspraken, maar hij zei ook:

‘Bij sommige programma’s heb ik soms zelfs na een uur nadenken werkelijk geen idee flauw idee waarom er belastinggeld heen moet.’ En kijk, dat was precies het gevoel dat mij gisteren bekroop. Als de mensen van de NPO het daadwerkelijk zo oneens zijn met het beleid van Sander Dekker, dan moeten ze eerst de hand in eigen boezem steken.

Het getuigt van gemak en goedkope scoringsdrift om een concert van De Toppers op de Nederlandse Publieke Omroep uit te zenden. De race om de kijkcijfers heeft wat mij betreft een nieuw dieptepunt bereikt. Er had gisteravond bijvoorbeeld ook twee uur lang vooruit gekeken kunnen worden naar het nieuwe culturele jaar, maar in plaats daarvan zag ik René Froger bijna uit een marinierspak scheuren.

Misschien dat iedereen bij de NPO even terug kan keren naar de aanvankelijke doelen: informatie, onderwijs, geestelijke verheffing en kunst. Want als ze op deze manier verdergaan, tekenen ze hun eigen doodvonnis.

(Deze column verscheen eerder bij De Nieuws BV op NPO Radio 1)