Salonmoslim

Nacer Barazite is profvoetballer van beroep. Hij zorgde in die hoedanigheid voor wat tumult, nadat vorig weekend duidelijk werd dat een medewerkster van FOX Sports hem na een interview niet de hand mocht schudden. Een dergelijke beleefdheid is namelijk in strijd met het geloof van de jonge Marokkaanse Nederlander, die geheel volgens de opvattingen van de islam leeft.

Ik ken veel moslims, een aantal mag zich zelfs hadj noemen – de titel die je krijgt na de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka –, maar tussen die groep mensen zit geen enkele handenweigeraar.

Daarom ben ik nogal verbaasd over lieden die de principes van Nacer Barazite met de mantel der liefde willen bedekken. Hij zou immers geen hond kwaad doen.

Daar zit misschien wat in: de voetballer van FC Utrecht mag zelf weten of hij zich aan dogma’s van een prehistorische religie wil houden, in de meest pure vorm van de leer, maar de activiteiten die daarbij horen, moet hij dan wel voor zijn eigen huiskamer bewaren.

Hij kiest er zelf voor om in Nederland te leven, een allesbehalve ideale omgeving voor iemand die zijn geloof aanhangt, en een plek waar het logisch is dat omstanders zich geïntimideerd en in het geval van de verslaggeefster misschien geminacht of inferieur voelen.

Daarnaast is de voetballer niet consequent: als hij écht zo dicht mogelijk bij de fundamenten van de islam wil komen, moet hij zich niet door duizenden bierdrinkende fans laten aanmoedigen die hem met hun heidense levensstijl in zijn verdiensten voorzien.

FC Utrecht wordt bijvoorbeeld door Amstel Bier gesponsord. De brouwer betaalt dus een deel van zijn salaris.

Mag dat wel?

Nacer Barazite kan beter in Saoedi-Arabië gaan voetballen, tussen gelijkgestemden in een voor hem veel betere atmosfeer.

In dat land mag hij gerust de hele dag door vrouwen negeren. Alleen daar kan hij zijn geloof zo puur mogelijk belijden.

De moeder van een van mijn beste vrienden is trouwens ook naar Mekka gegaan. Zij schudt nog steeds iedereen de hand. Handen weigeren vindt ze iets voor salafisten. En dat is het natuurlijk ook.

Maar ik geloof niet dat Nacer Barazite een fundamentalist is, doch eerder een modegevoelige jongen met geldingsdrang die op zijn eigen knullige manier een statement wilde maken.

 

(deze column verscheen eerder in Dagblad de Stentor)