Zuiver

Deze week lag er een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau bij ons op de deurmat. Omdat ik – heel dom – een verkeersboete niet had betaald, was het aanvankelijke bedrag verhoogd. Er stond bovendien met vetgedrukte letters op het papier dat mijn schuld verder zou oplopen, tenzij ik het geld in de herkansing alsnog op tijd zou storten, uiteraard.

Wat de overheid betreft is het beter geen financieel duel aan te gaan. Dat wint de staat altijd. Op internet staan talloze verhalen van gewone burgers die tot het hemd zijn uitgekleed en zich geschoffeerd voelen, met name door weinig empathie van de gerechtsdeurwaarders.

Wat zullen die mensen verbouwereerd hebben gekeken naar het nieuws dat Neelie Kroes gisteren slechts een reprimande kreeg van de Europese Commissie na twee administratieve malversaties. Zo had ze verzuimd door te geven dat ze directeur was van een firma op de Bahama’s in de periode van 2000 tot 2009. De commissie zegt hierover vrij vertaald: ‘(…) ze wist niet en kon redelijkerwijs niet bewust zijn van het feit dat ze deze functie bekleedde’.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar als ik ergens directeur was, nota bene op een eiland in het Caribisch gebied, voor een termijn van negen jaar, zou iemand in mijn omgeving me daar af en toe wel aan herinneren. Het is trouwens wel een merkwaardige plek om hoofd van een onderneming te zijn, vooral als je er nooit komt, zoals bij Neelie Kroes het geval lijkt.

Een beetje cynicus gaat bijna denken dat er iets te halen valt, iets wat op het Europese continent ondenkbaar is.

Tweede punt: de vooraanstaande VVD’er had vorig jaar haar inkomen niet doorgegeven, terwijl ze wel een toelage kreeg waar oud-commissarissen recht op hebben. Dat geld is inmiddels teruggevorderd. Maar echt zuiver is het allemaal niet.

Voor Brussel is de zaak afgedaan. Er was nog een optie dat Kroes voor het Europees Hof van Justitie zou worden gesleept, maar de noodzaak daartoe is niet geconstateerd. Lekker dan. En morgen weer met zijn allen afvragen waarom het draagvlak voor de Europese Unie afbrokkelt en politici steeds vaker worden weggezet als zakkenvullers. Dan ga ik nu mijn boete betalen.

(Deze column verscheen eerder in De Gelderlander)